Řešení velkého projektu

Řešení velkého projektu je nejdůležitější částí celého plánování naší stavby inteligentního rodinného domu Absolut. Proto je nezbytné se tomuto zdánlivě lehkému úkolu věnovat opravdu svědomitě a pečlivě.

Se společností Modul-Leg, která je svým přístupem a systémem pro nás jedničkou na trhu pro stavbu svépomocí, spolupracuje slečna Bc. Martina Berková ze společnosti GServis. Slečna má velmi příjemný, vstřícný přístup, dokáže vystihnout naše potřeby perfektně vystihnout a to hned na poprvé.

Děkujeme tímto společnosti Modul-Leg a slečně Berkové – bez vašeho vlídného přístupu by naše plánování bylo znatelně ztížené.

Pro komunikaci s úřady jsme objednali malý projekt, kde nás nesmírně zaskočilo, že vnitřní příčky jsou jinak situované oproti grafickým náčrtům na internetu. To však ničemu nebránilo. Pro komunikaci s úřady je takovýto malý projekt dostačující.

Půdorys přízemí z malého projektu RD Absolut
Půdorys přízemí z malého projektu RD Absolut

Ve velkém projektu jsme si přáli, aby příčky byly řešené takřka identicky jako na grafických náčrtech, které můžete vidět na následujícím obrázku nebo v naší galerii.

Rodinný dům Absolut - půdorys - přízemí
Rodinný dům Absolut – půdorys – přízemí

Požádali jsme tedy slečnu Berkovou, aby příčky v projektu zakreslila identicky s grafickým náčrtem. Zrušili jsme čtvery dveře, z toho troje byly venkovní a jedny vnitřní. Přidali jsme jedno francouzské okno, namísto okna do ložnice, pro jednodušší vstup na verandu. Pod všechna francouzská okna a okenní portály jsme nechali umístit konvektory. Dalším krokem byly rozsáhlé změny ve spodní koupelně, která navazuje na ložnici. Jakožto milovník dlouhého “vanování”potřebuji pořádnou rohovou vanu, proto bylo nutné přemístit WC na zeď “za dveře”. Sprchový kout preferujeme bez vaničky, tedy s přímým odtokovým kanálkem umístěném v podlaze. Líbí se nám sprchové kouty zastíněné jen “volně stojícími” skly. Tento sprchový kout jsme si nechali navrhnout i v patrové koupelně. Přidali jsme 3 podlahové zásuvky do obývacího pokoje. Pro lepší představu přidám obrázek, který byl zaslán i slečně Berkové.

Změny v půdorysu přízemí pro RD Absolut
Změny v půdorysu přízemí pro RD Absolut

To byly pravděpodobně ty lehčí změny v našem projektu. Dle územního plánu v Mariánovicích je nezbytné, aby stavba i hřeben střechy byly souběžně s komunikací. Což je pro nás trochu komplikace, neboť potřebujeme, aby velké prosklené plochy v obýváku směřovaly na jihozápad, tedy do zahrady. K tomuto mám ústní vyjádření z úřadu územního plánování v Benešově, že k natočení stavby jsou ochotní přimhouřit oči, ale k souběžnosti hřebene s komunikací již ne. Proto nám nezbylo nic jiného, než požádat slečnu Berkovou o 90° otočení střechy. Výsledek otočení je poněkud komický, a tak zkusím zajít na město, zda by se nedali přimhouřit oči i nad tímto pravidlem. Neboť z celkem hezky vypadajícího hřebene vznikl hřebínek, který navozuje pocit, že máme špičatou střechu.

Do velkého projektu jsme se snažili zahrnout opravdu vše, co bychom si nejen teď, ale i do budoucna přáli. Bylo nutné se zamyslet nad vývodem pro závlahový systém, který bude čerpat dešťovou vodu z nádrže na dešťovku. Touto vodou plánujeme i splachovat na WC. Dále bychom měli rádi připravené rozvody pro instalaci fotovoltaických panelů na střechu. Rozvržení rozvodu rekuperace, klimatizace. Příprava na rozvody pro inteligentní domácnost. Do budoucna budeme chtít zahradní bazén, je tedy třeba počítat s vývodem elektrické vody směrem do zahrady. Některé americké chladničky s ledovači potřebují přívod vody, proto jsme nechali v přibližném místě umístění ledničky vyvést vodu ze zdi…

K dokonalosti se patrně nikdy nedostaneme, neboť vždy se objeví něco, na co jsme při návrhu zapomněli. Proto nám nezbývá nic jiného, než doufat, že ty nejdůležitější části jsme podchytili a do budoucna budeme provádět minimální změny. Zvláště, až budeme bydlet.

Napsat komentář